donderdag 7 januari 2016

Een Tongers volksspel

Via mail werd ons gevraagd of we meer informatie hadden over het volksspel dat op de afbeelding werd voorgesteld.

De vraag werd gesteld door een afstammeling van de familie Slegers-Schaetzen die dit wandtapijt, want het bleek een tapijt te zijn, in bezit heeft

Oorspronkelijk hing het in het huis van de familie Slegers in de Maastrichterstraat waar nu de bank BNP Paribas Fortis is gevestigd, de oude Generale Bank, en voor 1796 een kanunnikenhuis.

Op het eerste zicht deed het ons aan eierlopen of zoiets denken (rechts zie je een ei). Dankzij de hulp van de collega’s van het PCCE, Bokrijk en het Sportimonium bleek het om “beugelen” te gaan en we citeren : “Het gaat om beugelen. In tegenstelling tot zoals we het nu kennen (kort slaghout, het schupke), werd het vroeger ook met lange stokken gespeeld met lepelvormig uiteinde zoals op de afbeelding. Onderaan links zie je het begin van de beugel waar de bol (die hier op een ei lijkt) door gespeeld moet worden. Er bestaan meerdere schilderijen en prenten waarop dit beugelspel met lange stokken is afgebeeld. De kruik is vrij klassiek voor herbergscènes in het algemeen, bijvoorbeeld bij Teniers de Jongere”.

Interessant om te weten dat dit dus ook in Tongeren werd gespeeld.

Nog meer boeiend werd het verhaal toen bleek dat de figuren op het tapijt ook te benoemen waren. Het gaat om vader en zoon Slegers, Charles Thys (de historicus over wie we het al vaker gehad hebben) en notaris Lismont.

Het huis aan de linkerzijde met de kruik is de Kruikesmolen, gelegen buiten de Moerenpoort die zelf ook heel duidelijk te zien is. En ernaast bevindt zich een huis met drie rapen op het wapenschild. Dat is het huis met dezelfde naam dat in de Hemelingenstraat stond en in de jaren 1860 werd afgebroken. De familie Slegers en vooral Charles Thys hadden fel tegen die afbraak geprotesteerd.

Het tapijt zelf is trouwens te situeren in de periode 1870-1883 (omdat toen het uurwerk op de basiliek werd verwijderd).

Een bijzonder tafereel dat heel wat meer verhaal verbergt dan op het eerste zicht lijkt.

Tenslotte is nog te vermelden dat in het pand in de Maastrichterstraat dat bewoond werd door Lucien Vanherckenrode (1881-1969) en Catharina Slegers (1877-1968), dochter van Joseph Slegers en Felicie Schaetzen ook heel mooie wandtapijten werden bewaard waarop jachttaferelen werden uitgebeeld. Maar daarover misschien later meer.

Het tapijt is wel een heel uniek en vooral vergeten stukje Tongers erfgoed dat laat zien hoe mooi huizen gedecoreerd werden.

 

(Met dank aan Bernard de Coppin voor het bezorgen van de afbeelding van het wandtapijt en de afbeelding van het echtpaar Slegers-Schaetzen).

 

Geen opmerkingen: