dinsdag 19 januari 2016

De ongelukskruisen van Berg en Widooie

Via de blog werd de vraag gesteld waar de ongelukskruisen van Berg en Widooie zich bevinden.

Het kruisje in Widooie bevindt zich in de Holle Straat. Het verwijst naar Jean Royer uit Rukkelingen die hier op 7 juli 1894 overleed na een val van zijn paard.

Het kruis in Berg bevindt zich langs de Hazelereik. Het wordt genoemd het “Gesker Smiet” en verwijst naar Jan Gesker uit Valkenburg die hier in 1653 verongelukte. Blijkbaar was het kruis lange tijd weggezakt in de grond want het werd pas in 1933 teruggeplaatst.

Oud-burgemeester van Berg, Jan Purnal, vertelde het volgende over het kruis : “Bij gebrek aan een dodenhuisje legde men het lijk in de kerk onder het klokkenhuis. Jakes Jean (Jan Crignon) maakte de kist zo kort, dat men de benen van de dode moest breken om hem erin te krijgen”. De burgemeester haalde zijn verhaal uit de parochiearchieven van Berg.

 

Dit is trouwens niet het enige interessante kruis in Berg. Op het kerkhof, naast de ingang, bevindt zich nog het “langkruis” dat herinnert aan de moord op een zekere Vandermeer uit Tongeren. Het kruis werd in 1789 vernield door revolutionairen die de horizontale armen afsloegen.

Ernaast staat het “Ivekruis” ter herinnering aan de moord op Hendrik Wesche uit Herderen. Dit kruis werd gebruikt tegen tandpijn. Op de knieĆ«n gelegen, moest men de zere wang tegen het kruis aandrukken en driemaal een rozenhoedje bidden waarna de tandpijn overging.

In Berg bevond zich tenslotte langs de Groenstraat ook een kruis op de plek waar Jan Festiens uit Membruggen verongelukte, maar dat kruis is jammer genoeg verdwenen.

 

Ook op het kerkhof van Vreren (aan de Walenkant) bevindt zich nog een moordkruis en in het veld in Rutten (richting Tongeren) bevindt zich nog een ongelukskruis dat nogal overwoekerd is. Dat zal ook terug vrijgemaakt en hersteld worden.

Geen opmerkingen: