maandag 12 december 2016

Jan Loers, heer van Mal in de zeventiende eeuw

Vorige week vonden we in het zogenaamde “wapenboek Posson” het wapenschild terug van Jan Loers, heer van Mal, luitenant-drossaard van Loon en Bilzen en voogd van Franchimont. Een hele mond vol…

Jan Loers (ook genoemd Loefs) kreeg in 1602 de heerlijkheid Mal in leen van prins-bisschop Ernest van Beieren. Op dat moment (al van voor 1598) was hij ook eigenaar van het “kasteel van Sluizen” of wat er toen nog van restte. Verder bezat hij ook een winhof (boerderij) op de grens van Millen, Mal en Sluizen.

Hij was schepen van Sluizen en wordt in 1588 vermeld als schout.

In 1597 werd Jan Loers als schout nog met een deel van de inwoners van Sluizen gevangen gezet in Bergen-op-Zoom omdat de oorlogsbelastingen niet betaald werden

 

Zijn goederen in Sluizen gingen via zijn vrouw Maria Huysch over naar Gilis Ruyschen (+1637) uit Maastricht die hertrouwde met Maria Huysch.

 

Over de figuur Jan Loers is verder niet veel geweten. Vermoedelijk was hij ook eigenaar van huis Het Sweert in de Sint-Truiderstraat (nu slagerij Bovy) waar ook zijn vader woonde. Over zijn wedervaren als luitenant-drossaard van Loon en Bilzen en voogd van Franchimont, toch wel belangrijke bestuurlijke functies in die periode, is (nog) niet veel geweten.

Geen opmerkingen: