dinsdag 29 maart 2016

Ten tijde van Napoleon

Vorige week ontvingen we twee akten als gift. De eerste gaat over de aanstelling van Andries Conrard Stevens als “officier de santé”. Hij was 24 jaar oud en zoon en kleinzoon van de stadschirurgijnen Stevens uit Tongeren.

De aanstelling dateert uit 1811 en verklaart hoe hij vijf jaar gestudeerd had aan de geneeskundige universiteit van Straatsburg. In 1794 werd hier, net zoals in Parijs en Montpellier, een “école de santé” opgericht. Bedoeling was om de ervaring die soldatendokters opdeden over te dragen aan burgerdokters. Deze laatsten maakten nog meer beroep op kruiden, aflaten van bloed en volkswijsheden. De zogenaamde “officiers de santé” die hier afstudeerden dienden als hulp of adviseur bij reguliere dokters. Maar eigenlijk sloot de opleiding meer aan bij hetgeen we nu als een huisdokter kennen.

Met succes legde hij zijn examens anatomie, “élémens de la médecine” en chirurgie en kennis van de farmacie af. Hij werd aangesteld als gezondheidsofficier in Zichen-Zussen-Bolder waar hij tientallen jaren actief bleef.

Zijn broer, Adriaan Stevens (° 12 juni 1796) die voor dokter studeerde in Leiden vestigde zich wel in Tongeren waar hij een bekend figuur werd.

 

De andere akte is een uitreksel uit de burgerlijke stand van Herderen (kanton Tongeren) betreffende het overlijden van Hendrik Baeten. Hij was grenadier in het Franse 43e Regiment de Ligne en sneuvelde bij Pamplona op 29 juli 1813. Het regiment nam in 1810 die Spaanse stad in, maar werd op hun beurt belegerd door een Spaans leger. https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Pamplona_(1813)

Na Rusland was Spanje de plek waar het meeste van onze streekgenoten, in dienst van de Napoleontische legers, sneuvelden.

 

Geen opmerkingen: