woensdag 10 december 2014

Schenking van foto's - familie Stas


Enkele weken terug werden ons enkele tientallen foto’s bezorgd door uitgeweken Tongenaar Jean-Jacques Van Ormelingen, die een specialist is in (onder andere) de heraldiek en genealogie van onze stad.
De foto’s behoorden toe aan Godfroy Stas. Zijn ouders woonden sinds hun huwelijk in 1910 tot einde jaren 1940 in een huis aan Sint-Truidersteenweg tegenover het College (zie bijhorende foto), dat gebouwd was door zijn grootvader Gilles-Nestor Delvigne.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren zijn ouders tijdelijk naar Maastricht gevlucht, waar hij ook in 1916 werd geboren. Hij overleed in Braine-l’Alleud in 2011. De documenten over zijn familie werden overgemaakt aan het Office Généalogique et Héraldique de Belgique te Brussel. Dankzij Jean-Jacques Van Ormelingen werden de Tongerse foto’s aan ons overgemaakt.
De foto’s tonen enkele klasuitstappen van het Tongerse Atheneum naar onder andere de brouwerij van Cristal Alken, Luik, … maar ook foto’s in Tongeren zelf zoals van tijdens de Kroningsfeesten in 1933.

Behalve die persoonlijke foto’s horen bij de schenking ook verschillende originelen van vernielingen te Tongeren door de bombardementen in mei 1940.
Via deze link is meer informatie over de familie Stas te vinden alsook de inventaris van de stukken die hij heeft overgemaakt aan het OGHB te Brussel. http://oghb.be/sites/default/files/pdf/fonds-stas.pdf


Geen opmerkingen: