donderdag 23 maart 2017

Een Tongenaar in Geel

Toevallig vonden we gisteren een verwijzing naar een grafschrift van een Tongenaar in de Sint-Dymphnakerk van Geel.

Het grafschrift vertelt : ‘Hier ligt begraven meester Hendrik van Tongheren de Jonge. Goudsmid uit Hasselt. Hij stierf op 27 januari 1448 (1449 in onze tijdsrekening)’.

Boven het grafschrift staat een heel mooie tekening. Het toont de biddende Hendrik van Tongheren, op zijn knieƫn voor OLV. Links staat de heilige Catharina afgebeeld (zijn link met Tongeren?) en rechts de heilige Dymphna (hetgeen de oudst gekende afbeelding van de heilige in Geel is).

 

Vermoedelijk is hij dezelfde als goudsmid Hendrik van Hasselt die in 1444 de opdracht kreeg om een zilveren processiekruis te vervaardigen voor Daniel van Blochem, kanunnik van Sint-Paulus te Luik.

Er wordt eveneens aangenomen dat hij de zoon is van meester Hendrik die tussen 1398 en 1426 als edelsmid werkte voor het OLV-kapittel van Tongeren. Hij maakte onder andere enkele reliekbeeldjes die zich in de schatkamer bevinden (de bekende zilveren en gouden beeldjes van heiligen). Deze Hendrik senior was de schoonzoon van de gekende Tongerse edelsmid Godfried Gufkens die eveneens enkele bekende stukken uit de schatkamer heeft gemaakt (o.a. de rationalen – soort van broches – van kanunnik van Widoye en kanunnik Cleinjans).

Geen opmerkingen: