donderdag 28 april 2016

Op weg naar Rio

Per toeval ontdekten we deze week het paspoort van “Elisabeth Vanden Rydt”. Het paspoort is uitgegeven in Bordeaux op 24 juni 1865.

 

Maria Anna Elisabeth, zoals haar volledige naam luidt, werd geboren te Tongeren op 16 juni 1839 als dochter van Engelbert Vandenrydt en Maria Elisabeth Cabergh.

Haar moeder, jong weduwe geworden, baatte in de Jekerstraat een bakkerij uit.

Op jonge leeftijd verhuisde ze echter naar Nijvel. Of ze daar in een klooster trad of in het Brusselse is niet duidelijk.

 

Ze reisde via Estremadura (Lissabon ?) naar Rio. De tocht van meer dan 7.500 kilometer over de Atlantische oceaan duurde enkele weken, afhankelijk van de lengte van de tussenstop op de Kaapverdische Eilanden.

 

Haar verdere levensloop hebben we niet kunnen achterhalen. Vanaf de negentiende eeuw waren er tientallen zusterorden actief in Braziliƫ. Honderden Belgische kloosterlingen zijn sindsdien in het land gevestigd geweest.

 

Uit haar paspoort, waarvan het origineel zich in het departementaal archief van de Gironde in Frankrijk bevindt, leren we dat ze 1m60 groot was, blauwe ogen en een ovaal gezicht had.

Geen opmerkingen: