dinsdag 17 januari 2017

Schatten uit de bodem : de oorlogsmedaille van Joseph Detré (1914-1918

Recent werd door erkende metaaldetectorist Eddy Huygens (Edd) een oorlogsmedaille teruggevonden in een veld tussen Blaar en Berg. Het betreft de herdenkingsmedaille die werd uitgegeven door de stad Tongeren in 1920. Iedere Tongerse oudstrijder van de Eerste Wereldoorlog had hier recht op. In het stadsarchief bewaren we een lijst van iedereen die de medaille ontving. Bij de medaille hoorde een lintje en een bewaardoosje.

Het gaat dus om een uniek stuk. De oorspronkelijke eigenaar van de medaille is ook gekend, want zijn naam staat op de achterzijde vermeld : Joseph Detré.

In de lijst waarvan we spraken, bevindt zich een Jean Detré die op 6 november 1892 in Vliermaal geboren werd (zoon van verder Pierre Detré en Elise Simons). Gezien dat die lijst toch wel als volledig mag worden beschouwd (omdat de namen in de medailles gegraveerd moesten worden) veronderstellen we dat de Joseph Detré en de Jean Detré van de lijst dezelfde zijn.

Zijn vader had zich op het einde van de negentiende eeuw in Tongeren gevestigd en woonde op de Maastrichtersteenweg.

Na de oorlog huwde Jean Detré met Catherine Lox. Hij overleed in 1956. Heel zijn leven bleef hij op de Maastrichtersteenweg wonen. De vondst van de medaille is niet heel ver uit de buurt.

 

Geen opmerkingen: